6 stappen voordat je iets nieuws koopt: refuse, reduce, reuse, …

Voordat je iets nieuws koopt is het goed om te kijken of dit anders kan. Door te consuminderen ben je niet alleen bewuster van de wereld, maar ook van je eigen portemonnee. Refuse, reduce, reuse, re-gift, repair en recycle, voordat je iets nieuws koopt.

Refuse

Stel jezelf de vraag of je het echt nodig hebt? Nog een shirt, nog een paar schoenen, nog meer spullen… Zeg wat vaker ‘nee’ tegen jezelf. Je hebt het niet nodig. Weiger jezelf om de aankoop te doen.

Reduce

Geef jezelf de uitdaging om eens een maand (of langer) niets te kopen. Wil je iets hebben? Wacht in eerste instantie 30 dagen voordat je tot aankopen overgaat. Wil je het dan nog steeds? Vaak is de wens ernaar alweer weg. Aan korte termijn aankopen heb je uiteindelijk toch vaak niet veel. Op deze manier verminder je je consumptiegedrag.

Daarnaast is het goed om naar de kwaliteit van spullen te kijken. Hoe lang gaat iets mee? Moet iets om de zoveel tijd vervangen worden? Kijk of er een duurzamer alternatief mogelijk is. Op deze manier verminder je je aankopen en kan het op lange termijn ook in de portemonnee schelen.

Reuse

Zorg dat je spullen kunt hergebruiken. Neem een rugtas of tas mee voor de boodschappen, als alternatief voor de plastic tasjes. Kijk ook eens bij de kringloopwinkel, of geef daar je overbodige spullen af. Op deze manier krijgen spullen een tweede leven.

Re-gift

Geef iets cadeau zonder iets nieuws te moeten kopen. Je hebt vast iets in je huis wat jij niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt. Dat jij het niet meer nodig hebt, betekent niet dat je er een ander niet blij mee kunt maken. Denk aan elektronica, kleding, planten of meubels.

Repair

Broek kapot? Herstel deze. In veel gevallen betekent het niet dat je iets weg moet gooien op het moment dat iets stuk is. Denk hierbij niet alleen aan kleding wat je een tweede leven kunt geven, maar ook aan apparatuur. Wereldwijd zijn er repair cafés om je kapotte spullen naartoe te brengen. Zoek er een bij jou in de buurt en recover je apparatuur. Helemaal tof als je het natuurlijk zelf kunt repareren! Misschien is het opzetten van een repair café in jouw buurt dan zelfs een optie.

Recycle

Kun je er echt niets meer mee? Online krijg je het niet verkocht, en ook de kringloopwinkel wil het niet hebben. Dan kun je het altijd nog recyclen. Gooi het in de juiste container, of ga ermee naar de milieustraat in jouw gemeente om te zorgen dat het zo goed mogelijk gerecycled kan worden.

Rethink!

Uiteindelijk komt het erop neer om elke aan aankoop te heroverwegen en je bewust te zijn van de spullen die je al hebt. Refuse, reduce, reuse, re-gift, repair en recycle, voordat je iets nieuws koopt. Dit zorgt niet alleen voor een betere wereld, maar scheelt je ook in je portemonnee. En misschien kun je andere mensen ook nog gelukkig maken met jouw spullen.