Consuminderen

Loesje omschreef consuminderen op een pakkende manier: ‘Koopkracht. De kracht om te laten liggen wat je niet nodig hebt’. De makkelijkste manier om geld te besparen is het niet uit te geven. Daarnaast geldt: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.

Spullen

We hebben de neiging om ons leven op te vullen met spullen. Terwijl je waarschijnlijk 80% van je spullen momenteel weg zou kunnen doen. Dit heeft namelijk geen toevoeging aan je leven. Denk aan kleding die je nooit draagt en spullen die niet worden gebruikt. Ga er eens doorheen, hou het vast en denk. Wanneer heb ik dit voor het laatst gebruikt? Hoe belangrijk ik het voor mij? Zou ik het snel kunnen kopen op het moment dat ik het nodig zou hebben? Zo kom je erachter dat veel spullen in je huis overbodig zijn. Gebruik vooral de (online) mogelijkheden om van deze spullen af te komen.

Kopen

Behalve dat we al veel overbodige spullen in huis hebben, kopen we ook nog eens veel overbodige spullen. Consuminderen zorgt ervoor dat er minder spullen in huis komen. Minder spullen betekent automatisch minder zorgen. Spullen moeten namelijk onderhouden worden, nemen ruimte in beslag en geven vaak onrust in het hoofd. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Koop dus niet zomaar nieuwe spullen. Overweeg elke aanschaf en wacht minstens 30 dagen met de aanschaf. Heb je het na die 30 dagen nog steeds nodig? Koop het! Zorg er dan ook voor dat je iets in het huis verkoopt of weggeeft. Op deze manier blijft de hoeveelheid aan spullen in balans.

Inspiratie

Minimalism: A Documentary About the Important Things

The Minimalists: Less Is Now

Tidying Up with Marie Kondo

Tiny House Nation

FIRE

Project 333