Hoe groot moet je buffer zijn?

Om onvoorziene kosten te voorkomen, is het van belang een buffer te hebben. Een potje geld waarmee je spullen of diensten kunt kopen om het moment van een noodsituatie. Het kan in dit soort omstandigheden handig zijn om dan een buffer achter de hand te hebben. Op deze manier kun je deze kosten altijd betalen en kun je schulden voorkomen.

Situatie

De wasmachine is kapot. Je auto start niet meer. Je contract wordt niet verlengd en komt zonder baan te zitten. Allemaal situaties waarbij het van belang is om een buffer achter de hand te houden. Op deze manier kun je deze onvoorziene kosten betalen. In het geval van het verliezen van een baan sta je natuurlijk voor een nog grotere onzekerheid.

Ik ben mijn baan verloren

Dit is natuurlijk de meest lastige situatie. De stroom aan inkomsten is weggevallen. Dit heeft ook gevolgen voor je vaste lasten. Ook daarom is het nodig een buffer op te bouwen.

Hoe groot moet mijn buffer zijn?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kun je zelf een berekening maken. Je kunt zelf beslissen bij welk bedrag jij je veilig voelt. Hoe groot je vangnet moet zijn. In eerste instantie is het van belang te weten wat je maandelijkse uitgaven zijn. Dan weet je ook wat je per maand minimaal nodig hebt. Denk je binnen een x aantal maanden weer een baan te kunnen vinden? Zorg dan dat je een buffer hebt opgebouwd waarmee je deze periode kunt overbruggen. De rekensom is dan eenvoudig: [aantal maanden zonder werk] x [maandelijkse uitgaven] = benodigde buffer.